Thursday, September 11, 2014

Skrachovaná architektúra Bratislavy, časť 2. - mrakodrap na Šancovej / Failed architecture in Bratislava, pt.2 - Sancova street skyscraper

Pohľadu do Šancovej z Račianskeho mýta dominuje Slavín - pomník sovietskych vojakov a rozostavaný mrakodrap.




Za projektom pôvodne osem podlažného(ne)mrakodrapu je firma Istroreal. 1,5 metra hrubá základová doska stavby však dovoluje niesť hmotnosť až 34 podlaží.

Výhľad z okien náprotivných bytov. Nedostavaný skelet susedí materskou školou na Beskydskej ulici. 



Skelet mrakodrapu svojsky interaguje s hmotou nadstavby objektu na Beskydskej ulici.



Vyústenie Björnsonovej ulice




Vlnitý plech stavby sa rýchlo premenil na efektívny mediálny priestor. Existuje priamy súvis medzi zanedbaním verejného priestoru a pokrytím mesta mediálnymi plochami?




Výhlad z Björnsonovej Ulice




Zmena územného plánu v roku 2005 zúžila pamiatkovú zónu a investor odprezentoval zámer postaviť 34 podlažný mrakodrap. Objekt by sa tak stal najvyššou bytovou stavbou na Slovensku. Neskôr investor navrhovaný mrakodrap "scvrkol" na 22 podlaží.




Zmeny v územnom pláne o zúžení pamiatkovej zóny v Starom Meste boli napokon anulované, investor však trval na výstavbe 22 poschodovej varianty veže.



Projekt sa počas rokov dostal do rôznych problémov, viackrát zmenil majitela a situácia dospela až do štádia, keď istá schránková cyperská firma žalovala Ministerstvo kultúry o 17.5 milióna korún kôli újmam zo zdržania spôsobených konaním Pamiatkového úradu. Firma s žalobou neuspela.

Rozhodujúcu rolu v zmarení výstavby zohrala občianska aktivita. Podľa posledných vyjadrení aktuálneho vlastníka Finep SK, bude firma reagovať na stúpajúci dopyt po bývaní a obnoví stavebné práce s cieľom realizovať 22 poschodovú variantu obytného vežiaku.

No comments:

Post a Comment