Tuesday, September 2, 2014

Skrachovaná architektúra Bratislavy, časť1. - vežiak 3nity / Failed architecture in Bratislava, pt.1 - 3nity tower

Prvá časť fotodokumentu o Bratislavských stavbách, ktoré sú v súčasnosti namiesto pôvodného zámeru strašiakmi v poli je o ružinovskom projekte obytného komplexu 3nity. Na zábere je skelet stavby z pohľadu kancelárskej budovy Strabag na ulici Mlynské nivy.
Ako to už býva projekt počas výstavby narazil na problémy s financovaním, ktoré napokon nerozdýchal. Symbolickou poslednou kvapkou bolo zrútenie sa strechy 5 podlažnej časti komplexu majúcej slúžiť, ako parkovisko a wellness centrum so zelenou strechou. Udalosť bola patrične medializovaná a projekt sa zdiskreditoval.


V tesnom susedstve veží sú viaceré kancelárske budovy. Výstavba Bratislava Business Centre 1 započala neskôr, ako stavba komplexu 3nity, no termínom dokončenia ho predbehla. Táto živelná výstavba v lokalite vytvorila Bratislave cudziu mierku typickú skôr pre väčšie mestá s vyššou cenou za meter štvorcový životného priestoru. Na obrázku je pohľad z Plynárenskej ulice.

Zastavenie prác a defacto krach projektu sa nepríjemne dotkol vlastníkov bytov v tom čase už obývanej západnej veže komplexu. Tým hrozilo odstavenie elektrickej energie a vody. Skrachový investor tieto položky nedokázal finančne pokryť. Obyvatelia veže ostali v neistote.
Pohľad z Bajkalskej ulice

Prostredná veža 3nity vykúka spoza mohutnej bariéry susediaceho kancelárskeho komplexu. Zdá sa, že s jeho existenciou sa pri projektovaní 3nity nepočítalo.

Nebezpečenstvo úrazu v okolí môže záludne číhať i spod plota stavby.

Pohľad z garážovej kolónie pod Prístavným mostom.

Jarabinková ulica. Torzo tretej veže projektu s vedľajším BBC1. Podľa vyhlásení z jari 2014 je investor odhodlaný projekt dokončiť. Reaguje tak na momentálne zlepšenie situácie na trhu s realitami.

27 podlaží prostrednej veže 3nity, z pohľadu pešej lávky Prístavného mosta dominuje "hniezdu" okolitých kancelárskych budov.

Od novej výškovej budovy Tmobile na rohu Prístavnej a Bajkalskej.

Pohľad od neďalekého námestíčka polyfunkčného centra služieb Astra.

Obyvatelia 3nity majú okrem južného výhľadu na prístav možnosť overiť si očným kontaktom stav na kúpalisku Delfín. rovnako aj návštevníci kúpaliska i obyvatelia Ružinova majú možnosť zistiť v akom štádiu sa 3nity práve nachádza.

V susedstve 3nity medzi Jarabinkovou a ulicou Mlynské nivy sa nachádza další neúspešný bytový projekt, v ktorého prípade sa nepodarilo dokončiť ani jednu časť projektu.

Z Ružovej doliny

Pohľad na veže spod ramien Prístavného mosta.





No comments:

Post a Comment